3 Povești HORROR cu și despre SEO
Apariții fantomatice în SERP, necromanție la nivel de website și strategii misterioase cărora nimeni nu le poate da de capăt sunt doar câteva din subiectele pe care se bazează poveștile înfricoșătoare cu și despre SEO, pe care le vom prezenta în rândurile următoare. Fie că îți place să trăiești pe muchie de cuțit și nu te dai în lături de la o sperietură bună din când în când, fie că vrei să știi ce e cel mai rău când vine vorba de SEO, ca să poți să te ferești, citește până la capăt acest articol și cu siguranță vei găsi câteva lucruri care te vor surprinde.
SEO-ul: Acel personaj inteligent, dar pe care nimeni nu îl bagă în seamă
În orice film de groază există acel personaj mai inteligent, care îi avertizează pe toți ceilalți că o anume casă este bântuită. Dar dintr-un anumit motiv, nimeni nu dă ascultare spuselor acestui personaj pentru ca doar după câteva momente filmul să se transforme într-un masacru, în care protagoniștii mor unul după altul. Dacă internetul ar fi un film de groază, SEO-ul ar fi tocmai acel personaj care îi avertizează pe toți, dar nimeni nu îl ascultă.
Tess Voecks, director al departamentului de product management de la Local SEO Guide, a spus că atunci când făcea parte din echipa SEO a altui website, le-a spus tuturor celor din departamentul de product management ce greșeală gravă ar fi renunțarea la teste și ce implicații ar putea avea un astfel de comportament. Dar nimeni nu a ascultat-o pentru că băieții de la product management nu prea îi băgau în seamă pe cei de la SEO. Și atunci, frustrată și umilită, și-a luat o săptămână liberă, în care a stat acasă și a privit de la distanță cum s-a scufundat nava cu cei care nu au ascultat-o. Dar nu mai putea face nimic pentru ei și atunci și-a căutat imediat un alt post, ajungând în final la Local SEO Guide unde lucrează și acum.
Pe tine te bântuie conținutul de slabă calitate al website-urilor pe care le optimizezi?
În calitate de expert SEO întâlnești tot felul de oameni, cu personalități care mai de care mai impunătoare. Așa s-a întâmplat și pentru utilizatorul Twitter cu ID-ul SEOGreetings care la începutul carierei sale a trebuit să creeze niște pagini cu locații pentru cel mai mare client al său de la vremea respectivă. El avea în minte exact ceea ce trebuie să facă și care ar fi cea mai bună cale pentru a obține niște rezultate notabile, dar superiorii săi nu i-au ascultat propunerile și i-au cerut paginii cu câte un bloc de text de 400 de cuvinte, absolut irelevante pentru afacerea respectivă, fără nicio expresie sau buton call to action și fără informații despre companie și, bineînțeles, fără link-uri externe ca să nu se scurgă traficul.
Inițial, clientul respectiv a observat un boost în traficul organic și apoi pur și simplu s-a prăbușit deoarece, privit obiectiv, nu era nimic altceva decât un website cu peste 100 de pagini de gunoaie, a cărui vizibilitate online a ajuns practic la zero din cauza SEO-ului defectuos.
Să nu te indexezi pe Google nu este sfârșitul, ci doar începutul unui coșmar imposibil de uitat
Dixon Jones, CEO la Inlinks.net povestește că în anul 2001, Boo.com era privit ca o nestemată pentru fanii domeniilor .com, dar gloria sa a apus într-un mod extrem de abrupt din cauza faptului că fișierul robots.txt al acestui website nu permitea roboțeilor motoarelor de căutare să-i acceseze paginile.
Pe de altă parte, pentru Jesse McDonald, Strategist Global SEO la IBM, uitarea unui tag noindex în locul nepotrivit a fost doar începutul unei tragedii de proporții. Din cauza greșelii sale, Jesse McDonald a făcut imposibilă indexarea unui website al unui anume avocat pe nume San Antonio, care până la Jesse trona toate topurile. Iar punctul culminant nici măcar nu a fost acesta. Adevărata tragedie s-a întâmplat atunci când, tot din greșeală, a șters complet din WordPress și prima pagină a website-ului respectiv, fără posibilitatea de a o recupera. Din fericire însă, Jesse McDonald s-a pus repede pe treabă și a reconstruit totul de la 0, recuperând astfel și locurile din SERP. Dar a tras o sperietură soră cu moartea pe care n-o va uita întreaga sa carieră.