fbpx

[Podcast #30] De ce ar trebui ca întotdeauna scopul principal al strategiei tale SEO să fie consolidarea brandului?

În ziua de azi, pentru a obține cele mai bune rezultate în SERP, firmele mici trebuie să investească mai mult în branding pentru a putea concura cu cele mari. 

Google a acordat întotdeauna un tratament preferențial brandurilor recunoscute la nivel internațional sau cel puțin național, dar niciodată nu a făcut diferențe atât de mari ca până acum.

Cele mai mari branduri obțin ranking-uri mai bune decât cele mici, chiar dacă website-urile primelor nu beneficiază de atât de multe backlink-uri. De asemenea, deși sunt penalizate de către motoarele de căutare din când în când, atunci când adoptă un comportament neadecvat, reputația lor este restabilită automat în doar câteva săptămâni de la incident.

Dar, din păcate, nu același lucru putem spune și despre firmele mici, cu ale lor branduri mai puțin cunoscute.

Așa cum probabil ai observat deja dacă ai compus strategia SEO pentru website-ul unei firme mai puțin cunoscute, astfel de companii, ca să se ridice în SERP, au nevoie de un număr cel puțin dublu de backlink-uri, iar dacă au făcut o greșeală, șansele să fie iertate sunt aproape nule. Și din păcate, fenomenul se răspândește într-un ritm alert. Din ce în ce mai multe website-uri fără o bază solidă de fani pierd autoritate, până când, dacă administratorii lor nu sunt atenți, vor ajunge într-un moment în care vor fi înghițite cu totul.

De aceea, dacă ai un website mic pe care vrei să-l optimizezi, singura soluție pentru a te ridica la suprafață, este să te concentrezi pe consolidarea brandului acestuia, așa cum îți vom prezenta și în continuare, în acest podcast marca Oblyo Digital Agency.

Topurile din SERP se află într-o continuă schimbare

Google este un motor de căutare care și-a făcut o reputație bună în rândul utilizatorilor săi, pentru actualizările sale dese și cu un impact dramatic. Dacă punem la socoteală și actualizările mai puțin importante, nu doar pe cele de bază, putem spune că Google își schimbă algoritmul chiar și de câteva zeci sau sute de ori pe an.

Dar pentru a obține un loc bun în SERP, nu trebuie să ne gândim doar la actualizările propriu-zise, ci și la impactul lor asupra strategiei noastre SEO.

De exemplu, funcția featured snippets – fragmente evidențiate, este una din cele mai importante schimbări pe care Google le-a adoptat în ultimii ani. Din cauza acestei funcții, chiar și website-uri mari, precum Moz, au pierdut autoritate în doar câteva zile de la implementarea ei. 

Apoi, mai avem funcția knowledge panel – panou de cunoștințe, care oferă o vizibilitate extraordinară website-urilor bine optimizate în acest sens. Acum, aproape orice interogare cu un termen general precum: ciocolată, școală, deșert, nume de animale, de plante, de orașe, de țări etc. redă în SERP, în partea din dreapta, sus, un panou de cunoștințe generale, care de cele mai multe ori este preluat de pe website-ul Wikipedia. Astfel, datorită acestei funcții, Wikipedia, care oricum avea o vizibilitate excelentă, a câștigat și mai multă vizibilitate față de anii anteriori, iar odată cu ea și alte website-uri ale căror informații pot fi preluate pentru compunerea unui panou de cunoștințe beneficiază acum de același mare avantaj. Dar chiar dacă vizibilitatea acestora este mai bună acum, nu putem spune că le-a crescut și traficul organic. Ba dimpotrivă!

De ce se întâmplă toate acestea?

În esență, tot ce încearcă să facă Google, este să ofere răspunsuri cât mai bune la interogările pe care le fac utilizatorii săi. Și face acest lucru preluând informații de pe website-uri care răspund foarte bine la întrebările pe care aceștia le pun, dar, din păcate, într-un mod în care nu mai este absolut necesar să accesezi website-urile respective.

Dacă cauți cuvântul stepă de exemplu, poți afla exact ce este stepa din următorul fragment extras de pe Wikipedia și pus într-un panou de cunoștințe:

“Stepa reprezintă o zonă de vegetație în care flora este reprezentată de plante ierboase și condițiile climaterice sunt semiaride. Stepele sunt caracteristice regiunilor euroasiatice, dar pot fi întâlnite, cu unele modificări, și în Africa, Australia, în America de Nord și în America de Sud.”

Așa că, dacă erai curios ce este cuvântul stepă, Google ți-a explicat cu punct și virgulă și mai mult, ți-a exemplificat și prin fotografii ce înseamnă stepa, fără a mai fi nevoie ca tu să accesezi website-ul care prezintă aceste lucruri. Și astfel, dacă ești satisfăcut de informațiile primite, nu mai trebuie să faci click mai departe și să accesezi Wikipedia, iar Wikipedia nu mai câștigă trafic organic de la tine.

Dar pe de altă parte, pentru că aceste panouri de cunoștințe sunt create, așa cum am spus și mai devreme, DOAR din informațiile postate pe website-uri foarte mari precum Wikipedia, website-urile mici pierd din vizibilitate în fața brandurilor cunoscute și recunoscute la nivel mondial.

În concluzie, utilizatorii motoarelor de căutare nu mai trebuie să facă click după click pentru a ajunge la informațiile dorite, pentru că există aceste panouri de cunoștințe, iar panourile de cunoștințe conțin în general informațiile redate de un singur website. Și, așa cum probabil știi și tu, acel website, mai mult ca sigur, nu este al tău, dacă nu cumva ai deja un brand puternic.

Așa se întâmplă și cu featured snippets. Din ce în ce mai puține persoane accesează și listele compuse de motoarele de căutare, așa numitele fragmente evidențiate. Conform statisticilor, din totalul de liste afișate, doar 60% conving utilizatorii care au făcut o interogare să dea click pe website-ul respectiv și să citească mai departe. Și în plus, conform specialiștilor, pentru că Google devine din ce în ce mai bun la extragerea informațiilor de interes pentru publicul său, în viitorul apropiat, raportul acesta va mai scădea cu cel puțin 10 procente în defavoarea administratorilor de website-uri. Iar acest lucru este o veste rea pentru oricine are un website și incredibil de rea pentru peștii mai mici care încearcă să înoate alături de rechini.

Google încearcă să rezolve cât mai multe din problemele utilizatorilor săi de la primul ENTER. 

În calitate de utilizatori ai motoarelor de căutare, lăudăm inițiativa Google, dar ca specialiști în marketing, suntem îngrijorați din cauza acestor funcții din ce în ce mai specializate, deoarece odată cu ele scade și traficul organic și bineînțeles, numărul de conversii.

Problemele ale căror răspunsuri pot fi găsite în panourile de cunoștințe sunt niște probleme foarte mari și frecvente. Iar dacă cei interesați află răspunsurile lor fără a mai citi vreun website, asta înseamnă că toți am pierdut enorm de mult la capitolul trafic.

Popularitatea brandului este esențială pentru maximizarea traficului

Fă un test simplu pe Google. Folosește un cuvânt cheie lung specific industriei în care activezi și analizează paginile de rezultate. Ce observi? Ce fel de rezultate ies în evidență imediat?

Ai ghicit! Rezultatele reprezentate de pagini care fac parte din cele mai mari website-uri din industrie.

Ai găsit și vreun blogger printre ele?

Probabil că nu, dar chiar și dacă ai fi găsit, și chiar dacă acest blogger ar ocupa locul #1 în SERP, probabil ai sări imediat peste website-ul lui și ai merge la un website cu un nume familiar, cunoscut atât în mediul online, cât și offline.

Acest lucru nu este neapărat de condamnat. Noi îl privim mai degrabă ca o reacție normală a noastră, a tuturor indivizilor din specia umană, care, în general, atunci când merg la supermarket de exemplu ca să cumpere o băutură răcoritoare, aleg Coca-Cola în locul brandurilor locale, obscure.

Popularitatea unui brand este un lucru foarte important. Atât de important încât îi face pe unii oameni să aleagă produsele pe care le consumă doar după nume, atât de important încât influențează enorm încasările unei companii.

Nu avem încotro. Noi, toți oameni, suntem foarte ușor de influențat și odată ce ne-am obișnuit cu un lucru, îl vom repeta la nesfârșit pentru că așa este cel mai comod.

Facem întotdeauna doar ceea ce ne face să ne simțim confortabil. Ceea ce știm și ceea ce ne inspiră încredere.

Conform studiilor, majoritatea consumatorilor din întreaga lume, de cele mai multe ori, atunci când cumpără produse noi, aleg brandurile cu care sunt deja familiarizați. Mai exact, se pare că, indiferent de produs, 60% din oameni preferă să cumpere de la branduri pe care le cunosc bine sau pe care și le amintesc din reclamele pe care le-au văzut ori din conversațiile avute cu familia sau prietenii.

Să spunem de exemplu că vrei să cumperi o pereche de pantofi sport de alergat pentru bărbați, cauți pe internet și îți apar următoarelor două branduri: Nike și Dynafit. Pe care din aceste două branduri o alegi? 

Probabil Nike.

Chiar dacă Dynafit este un brand care fabrică pantofi sport de înaltă calitate, ideali pentru alergat, ca brand, cu toții știm că Dynafit nu este la fel de cunoscut ca Nike și nici nu are prestația lui.

Hai să presupunem că în rândul brandurilor sponsorizate apare și Skechers. Crezi că asta ar schimba lucrurile?

Bineînțeles că nu. Or produce cei de la Skechers pantofi sport la un preț de nimic, dar când vine vorba de Nike, intră în joc și încrederea.

Încrederea este unul din cei mai importanți factori după care ne ghidăm atunci când luăm o decizie. Iar acest lucru nu se schimbă nici atunci când este vorba de pantofi sport pentru bărbați și nici atunci când avem de-a face cu website-urile enumerate în paginile de rezultate redate de motoarele de căutare.

Un website din Statele Unite ale Americii, specializat în marketing digital, a făcut o anchetă în care a pus la 400 de persoane aceeași întrebare: Care este cel mai important lucru care te ajută să decizi ce website vrei să accesezi din rezultatele afișate de motoarele de căutare?

Conform acestui studiu, se pare că aproximativ 70% din americani, atunci când efectuează o interogare pe internet, se uită după brandurile pe care le cunosc deja înainte să acceseze un website, indiferent de locul din SERP unde este plasat acesta.

Acest lucru demonstrează încă o dată faptul că pentru majoritatea dintre noi, un nume cunoscut este un nume în care merită să investim, iar brandurile mai puțin cunoscute, dacă vor să facă vânzări, nu au decât să se facă remarcate! 

Acum este mai important să obții un CTR bun în SERP decât primul loc!

Până nu de mult, să obții primul loc pe paginile de rezultate redate de motoarele de căutare în general și Google în special era totul pentru o companie. Dar acum, această performanță nu mai înseamnă aproape nimic dacă nu-ți aduce și câteva click-uri în plus față de competitorii tăi.

Din cauză că utilizatorii motoarelor de căutare încep să ignore unele rezultate și să se orienteze în loc după brandurile pe care le cunosc, chiar și statisticile conform cărora locul întâi în SERP te ajută să câștigi cu 30% mai multe click-uri decât locul al doilea și-au pierdut relevanța.

Dacă nimeni nu te cunoaște, nu știe cu ce te ocupi și n-are nici cea mai mică idee ce semnifică brandul tău, atunci regula cu 30% mai multe click-uri nu se aplică și în cazul tău. Conținutul pe care ți-ai lăsat amprenta poate fi extraordinar. Dar dacă în ochi utilizatorilor motoarelor de căutare ești un nimeni, atunci nu ai nicio șansă.

Acum, la ora actuală, importanța conceptului de SERP CTR a depășit cu mult importanța tradiționalei clasificări. Și este normal să fie așa pentru că SERP CTR are un impact mult mai mare asupra traficului unui website decât locul ocupat de acesta în SERP.

Numărul de link-uri externe, calitatea lor și, bineînțeles, relevanța conținutului, rămân în continuare doi din factorii principali care contribuie la evaluarea autorității unei pagini. Dar, încet, încet, în mod neoficial, și SERP CTR se transformă într-un factor decisiv.

Mai mult, specialiștii care au creat website-ul WordStream au descoperit că pe măsură ce paginile unui website câștigă CTR-uri din ce în ce mai bune cu fiecare interogare, cu atât șansele ca ele să apară mai sus în SERP cresc.

Dar dacă website-ul tău nu s-a transformat deja într-un brand cunoscut de toată lumea, atunci, el nu are avantajul de a fi recunoscut și nimeni nu va ști cât de extraordinar este conținutul lui până nu face click pe paginile sale. Și iar ne întoarcem de unde am plecat pentru că, repetăm, dacă nu ești cunoscut, sunt slabe șanse ca cineva să ia acțiune.

Iar când o pagină a unui website ajunge să ocupe primul loc, dar nimeni nu o accesează, Google o detronează deoarece ajunge la concluzia că textul său nu este atât de valoros pe cât a considerat prima oară.

Și la fel se întâmplă și cu publicitatea digitală și comportamentul consumatorilor față de branduri.

Dacă este vorba despre niște consumatori care pun preț pe branduri, iar website-ul tău are un brand cunoscut, atunci ai mult mai multe șanse ca ei să cumpere de la tine decât de pe alte website-uri, chiar dacă în SERP nu te poziționezi pe prima poziție. Pe de altă parte, dacă nu ai un brand cunoscut, chiar dacă ocupi o poziție bună, poți să fi sigur că website-uri mai populare îți fură traficul.

Poți să apelezi și la diferite trucuri de clickbait, dacă știi cum să procedezi astfel încât să compui datele meta fără a-ți dezamăgi apoi cititorii odată ce au descoperit și conținutul din spatele titlurilor și descrierilor din SERP. Dar, conform statisticilor, acest lucru nu îți va îmbunătăți traficul organic cu mai mult de unul sau două procente în comparație cu situația în care ai compune titluri și descrieri cinstite.

Cu alte cuvinte, orice schimbate, cât de mică, ajută, dar nu suficient încât să facă diferența între un brand de care nu a auzit nimeni și unul apreciat de toată lumea.

Dacă toate aceste lucruri mărunte ar fi contat la fel de mult ca brandingul, atunci orice specialist SEO ar putea să facă orice website să ajungă primul în SERP, fără să acorde atenție puterii brandului acestuia, dar, așa cum știm cu toții, nu este cazul.

Doar schimburile la scară largă sunt atât de puternice încât să influențeze în mod radical rezultatele din SERP! Iar când vorbim de astfel de schimbări, ne referim la brading ca una din cele mai importante și relevante strategii SEO pe care ar trebui să ne bazăm în ziua de azi.

Popularizarea propriului brand, garantat te va face să obții rate CTR mai mari în SERP, dar și mai multe conversii. 

O metodă excelentă de a pune în practică această strategie este să aloci un buget consistent reclamelor de pe rețelele sociale. Acestea sunt destul de convenabile în comparație cu alte feluri de publicitate și te ajută să-ți popularizezi brandul foarte rapid. 

Dintre toate platformele pe care poți să te promovezi, Facebook costă cel mai puțin și, din fericire, în România cel puțin, Facebook este cea mai utilizată și mai apreciată platformă socială. Pe Facebook, cu doar un euro pe zi, poți să-ți prezinți brandul unui număr de aproximativ 4000 de persoane, iar asta înseamnă 120.000 de noi utilizatori ai internetului care pot afla despre tine în fiecare lună.

Nu există nicio metodă prin care să-ți popularizezi brandul mai convenabil de atât. Dar și din acest punct de vedere, trebuie să fii atent la anumite aspecte cheie pentru ca promovarea ta să fie cât mai eficientă.

Atunci când îți promovezi afacerea pe Facebook, ai de ales între o serie de criterii după care să-ți personalizezi reclamele, astfel încât ele să nu ajungă doar la multe persoane, ci să ajungă la persoanele relevante pentru afacerea ta.

De asemenea, nu uita că aceste reclame le poți folosi și pentru a motiva publicul să citească cele mai noi materiale de pe website-ul tău sau să vizualizeze produsele sau serviciile despre care tocmai ai postat și nu doar pentru a-ți consolida reputația brandului.

Brandingul este o investiție în viitorul companiei tale. Bineînțeles, chiar dacă te apuci acum să investești în reputația brandului tău, asta nu înseamnă că poziția ta în piață se va schimba peste noapte. Dar, este bine să iei atitudine acum, înainte ca brandurile puternice să-ți fure tot traficul organic și să ajungi să te gândești apoi, ce bine era dacă te mobilizai mai repede.

Concluzie

Au trecut deja ani de când Google a început să acorde un tratament preferențial brandurilor mari. Iar acest tratament devine din ce în ce mai blând cu numele mari din piață cu fiecare actualizare, oricât ar fi ea de mică, iar cu cei slabi, dimpotrivă, se face din ce în ce mai strict.

Totul se transformă într-un cerc vicios, în care cei care sunt sus ajung tot mai sus, iar cei de jos se scufundă complet. De aceea, în prezent, brandingul rămâne singura soluție.

Call Now Button