Optimizare SEO: Cât durează până vezi primele rezultate?
Întrebarea legată de timpul după care vezi roadele optimizării SEO este una din cele mai întâlnite și în același timp, cele mai frustrante întrebări pe care și le pune orice creator de conținut, mai ales atunci când există și presiune din partea clienților. Însă răspunsul nu este deloc simplu, iar acest lucru se datorează mai multor variabile care intră în joc.
În afara variabilelor de optimizare ale site-ului tău, mai este nevoie să ții cont și de variabilele concurenței, ceea ce face ca răspunsul să devină cu atât mai complex.
Astfel, cele trei elemente cheie pentru a avea rezultate, sunt:
- Concurența
- Legăturile
- Conținutul
Chiar și cu toate aceste date adunate la un loc, nu există o formulă exactă pentru a răspunde la această întrebare. Totuși, este bine să ai niște indicii bazate pe elementele menționate mai sus, decât să te bazezi pe simple presupuneri.
Rolul concurenței în optimizarea SEO
Pentru orice afacere există concurență, mai mica sau mai mare, în funcție de cerere. De exemplu, un instalator care deservește o piață locală se confrunta cu o concurență mai mică, decât un agent imobiliar dintr-un un oraș mare.
După cum îți poți imagina, cu cât ești în competiție cu mai multe pagini web, cu atât va dura mai mult să urci în SERP. La început este ușor și rapid să depășești paginile inferioare, dar pe măsură ce urci, fiecare pas ulterior necesită mai mult timp și efort.
Acest lucru se datorează atât volumului conținutului scris de concurență, cât și faptului că paginile de prim rang tind să aibă profesioniști cu experiență SEO în spatele lor. Astfel, trebuie să evaluăm toate aspectele optimizării site-urilor concurente, dar trebuie să privim și dincolo de locul unde se află ele astăzi.
Punctul de plecare este analiza activității lor din ultimele luni, iar pasul următor este urmărirea activității lor. Toate aceste aspecte sunt importante deoarece pentru a-ți întrece concurența trebuie să depui mai mult efort ca ea.
Rolul legăturilor în optimizarea SEO
Nu este un secret faptul că legăturile joacă încă un rol foarte important în optimizarea SEO, iar impactul lor asupra duratei de obținere a rezultatelor depinde de mai mulți factori.
Primul din aceștia este volumul de legături către pagina ta. Dar trebuie să știi că mai puține link-uri de înaltă calitate postate pe pagini relevante au un impact mult mai mare asupra rezultatelor din SERP, decât un volum mare de link-uri de slabă calitate pe pagini irelevante.
Astfel, cu cât câștigi mai rapid legături relevante și valoroase, cu atât mai ușor ajungi să te clasifici în top. Dar acest aspect vine și cu o atenționare: viteza cu care câștigi legături ar trebui să aibă o creștere relativ stabilă. Tactica de creare a legăturilor trebuie să respecte politicile Google, iar evoluția trebuie să aibă loc în mod cât mai natural.
Rolul conținutului în optimzarea SEO
Conținutul publicat pe pagina ta joacă și el un rol foarte important, influențând în mod direct viteza cu care apar rezultate optimizării. Iar primul lucru de care trebuie să ții cont este calitatea lui.
Merită menționat că mai nou, vechimea conținutului influențează și ea topurile din SERP. Cu alte cuvinte, paginile noi tind să nu se mai claseze la fel de bine ca paginile mai vechi.
De aceea îți recomandăm să păstrezi un program de publicare consecvent. Acest lucru demonstrează motoarelor de căutare că site-ul pe care îl administrezi este viu și în plus, cititorii vor fi tentați să-l acceseze mai des, ceea ce va trimite către Google semnale pozitive despre experiența lor de utilizare.
Totuși, nu doar crearea de conținut contează. Uneori chiar și ștergerea conținutului poate juca un rol pozitiv deoarece mai mult decât cantitatea contează calitatea.
În concluzie, ca să nu încheiem pe o notă ambiguă, timpul de așteptare până la apariția primelor rezultate ale optimizărilor este de câteva luni și poate ajunge chiar și până la un an. Însă nu poți prezice o perioadă exactă până când nu începi să acționezi.
Cu toate acestea, poți prevedea progresul bazându-te pe anumite variabile și pe parcurs ajungi în stare să îți faci o idee cât mai clară despre cât poate dura până să vezi primele efecte pozitive ale optimizării SEO. Cu alte cuvinte, din toate punctele de vedere, optimizarea este un efort continuu, pe care va trebui să-l depui permanent.