fbpx

Atunci când creezi conținut, nu te concentra pe ceea ce crezi că vrea Google de la site-ul tău, ci pe asta!

Oblyo Digital Agency martie 22, 2020
content concept

Întrebat fiind de cineva ce înseamnă conținut de calitate, John Mueller, senior webmaster trends analyst al companiei Google a spus:

“With regards to quality content, in general this is something where you as the site owner probably know a lot more about what is actually quality content for your specific kind of site.”

“În ceea ce privește conținutul de calitate, în general acesta este un lucru pe care tu, în calitate de proprietar al site-ului, îl cunoști mai bine deoarece știi ce conținut este specific pentru tipul tău de site.”

Ce este de fapt conținutul de calitate?

Calitatea este un lucru foarte subiectiv. La fel ca ideea de excelență. De aceea nici nu există cu adevărat tratate oficiale care să vorbească despre calitate sau despre cum să creezi conținut de calitate pornind de la o matriță sau un model.

În ultimii ani s-a studiat mult ideea de autoritate deoarece aceasta poate fi câștigată prin atingerea unor obiective precum reducerea timpului de încărcare a site-ului, utilizarea unui certificat SSL și așa mai departe. Dar calitatea este un subiect cu totul și cu totul abstract.

De aceea, pentru a crea conținut de calitate nu trebuie niciodată să te gândești doar la ce vrea Google de la tine, ci la cât de bine poți răspunde unei întrebări a cititorilor articolului tău. Chiar dacă titlul unui articol nu sună ca o întrebare, clarificând problema pe care acesta o ridică, într-un mod unic, ușor de înțeles și atractiv, înseamnă că ai creat conținut de calitate.

Cât de mult influențează algoritmul Google locul articolului tău în SERP?

Ceea ce vor să ne transmită de fapt webmasterii Google este faptul că indiferent de factorii pe care se bazează algoritmii creați de ei, cei care decid în final dacă site-ul tău este calitativ sau nu sunt cititorii. Astfel, în loc să încerci să mulțumești un robot bifând una după alta lucrurile care tu crezi că-l satisfac, este mai bine să te concentrezi pe livrarea de:

  • răspunsuri relevante;
  • experiențe relevante;
  • utilitate relevantă.

Puterea de atracție înseamnă relevanță

În opinia noastră, un site nu trebuie obligatoriu să arate ca o revistă glossy, ci să trateze subiecte de mare interes din domeniul din care face parte și să apară ca fiind scris de cineva foarte familiar cu subiectele pe care le abordează. De exemplu, o pagină despre cum să confecționezi manual figuri din ipsos nu trebuie să arate ca lp-ul unui site despre ultimele tendințe din domeniul design-ului interior, ci poate pur și simplu să fie un blog gratuit pe WordPress sau Blogger, dar din care să se vadă că cel care l-a creat pune mai mult preț pe figurile din ipsos decât pe orice altceva din această lume. Chiar dacă nu ține cont de practicile de optimizare ale site-urilor, un astfel de exemplu are toate șansele să ajungă sus în SERP datorită relevanței sale pentru cei care fabrică manual figuri din ipsos.

Cum își dă Google seama dacă ceea ce postezi este relevant sau nu pentru cititori?

Negând practic tot ceea ce știm despre optimizare și concentrându-ne doar pe propria experiență atunci când creăm conținut ajungem în mod firesc să ne punem întrebarea: cum știe Google până la urmă dacă ceea ce postăm este relevant sau nu?

Se pare că pe lângă dezvoltarea algoritmilor de evaluare a site-urilor indexate, Google analizează și comportamentul utilizatorilor și anume, reacția lor față de site-urile pe care aceștia le accesează. Chiar dacă trecând de testul Google un articol ajunge pe primul loc în SERP pentru că îndeplinește cel mai bine toate cerințele algortimului, dacă cititorii încep să-l acceseze, dar îl părăsesc imediat după ce au văzut despre ce este vorba, înseamnă că articolul respectiv nu este relevant și încet încet locul lui din SERP va coborî.

În concluzie, pe ce trebuie să ne concentrăm când scriem?

Întotdeauna adevărul este pe undeva la mijloc. Există nenumărați bloggeri care scriu din toată inima și totuși nu ajung sus pentru că deși Google se bate cu pumnul în piept că nu vrea nimic mai mult decât experiențe unice, mai există ceva după care evaluează fiecare site în parte.

De aceea, este frustrant când scrii un articol de mii de cuvinte despre tot ceea ce știi în legătură cu un subiect și competiția ți-o ia înainte cu articole semnificativ mai scurte. Astfel, cu toate că cei de la Google încurajează proprietarii de site-uri să se concentreze exclusiv pe originalitate și relevanță, sfatul nostru, al celor de la Oblyo Digital Agency, este ca după ce ai scris, să mai mergi un pas înainte și să faci în așa fel încât să și optimizezi conținutul înainte de a-l posta!

Call Now Button