fbpx

Importanța unor servicii de hosting de calitate din punct de vedere SEO

Oblyo Digital Agency decembrie 15, 2021

Alegerea unei firme de hosting de încredere este una din primele provocări pe care trebuie să le înfrunte un antreprenor la început de drum. Fie că este vorba de un magazin online, o pagină de prezentare a unor servicii speciale, o platformă sau pur și simplu un blog, calitatea găzduirii contează enorm din punct de vedere SEO și tocmai ca să înțelegi mai bine rolul ei, ți-am pregătit acest articol.

Ce înseamnă web hosting sau găzduire online?

Dacă ai de gând să-ți construiești un website, atunci ai nevoie de un spațiu pe care să stochezi toată informația pe care o vei posta pe website-ul respectiv. Internetul nu este ceva abstract, iar website-urile nu plutesc pur și simplu prin univers, ci ca oricare alte colecții de date virtuale, sunt înregistrate undeva sub formă de fișiere. Un website este format dintr-o mulțime de imagini, videoclipuri, texte și linii de cod înregistrate pe un server puternic al unui computer deținut de o firmă de hosting.

De fiecare dată când un utilizator al motoarelor de căutare caută un website pe internet și apoi îl deschide, motorul de căutare folosit accesează serverul pe care acesta este înregistrat și extrage de acolo conținutul relevant, pentru a recrea website-ul în cauză pe calculatorul utilizatorului care vrea să-l viziteze, ori pe telefonul sau tableta acestuia.

Dacă ai vrea să-ți construietși un website fără să apelezi la serviciile de hosting furnizate de o firmă de specialitate, atunci ar însemna să deții un server personal, care să fie operațional 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și care care să permită celor care îl identifică pe internet să-l acceseze oricând și ori de câte ori doresc. Iar acest lucru, e de la sine înțeles că ar fi nu numai costisitor, dar și deloc practic.

De ce este importantă calitatea serviciilor de hosting pentru SEO?

Dacă acum câțiva ani spuneam că un business fără un website este ca și un business care nu există, acum spunem că un business care nu poate fi găsit ușor pe internet este ca și inexistent. Da, regulile jocului s-au înăsprit semnificativ din cauza competiției care continuă să devină tot mai acerbă, iar în prezent, singurul mod prin care poți să devii vizibil pe internet este să investești în SEO, dacă nu cumva vrei să plătești la infinit pentru reclame.

Iar un hosting de calitate îți oferă nu doar o serie de avantaje imbatabile din punct de vedere tehnic, ci și oportunități de luat în calcul la capitolul SEO. Iar cea mai importantă dintre ele este:

Viteza

În era contemporană, viteza este totul. De când s-a inventat TikTok crezi că mai există vreun utilizator al internetului care să aibă răbdare mai multe de câteva secunde pentru a deschide un website?

Există studii care au demonstrat faptul că pentru un website, indiferent de nișa lui, chiar și cel mai mic lag poate însemna pierderi masive de trafic. Se consideră că viteza optimă de încărcare a unui website este de 2 secunde și tot ce depășește această durată poate cauza probleme.

Statistic vorbind, aproximativ o treime din potențialii vizitatori ai unui website renunță să-l mai deschidă dacă el nu se încarcă în maxim 3 secunde, iar 90% se dau bătuți după primele 5 secunde.

Și nu doar din punctul de vedere al vizitatorilor, ci și al motoarelor de căutare, viteza unui website este extrem de importantă. Pentru Google de exemplu, un website care se încarcă rapid este un website care merită să apară cât mai sus în SERP deoarece oferă utilizatorilor săi o experiență premium. Algoritmul Google este setat în așa fel și se perfecționează în permanență încât să ofere utilizatorilor cea mai bună experiență de utilizare de care aceștia pot avea parte pe internet și astfel, avantajează website-urile mai rapide în defavoarea celor care se încarcă încet.

Această regulă se aplică atât la website-urile accesate de pe desktop, cât și cele accesate de pe terminalele mobile. Iar în ceea ce privește terminalele mobile, statisticile arată că utilizatorii motoarelor de căutare se plictisesc chiar și mai repede de așteptat, întrucât mai mult de jumătate dintre ei abandonează orice website accesat, indiferent de nișa lui, dacă trebuie să aștepte mai mult de 3 secunde ca acesta să se încarce. Iar dacă ne gândim că aproape 60% din interogările de pe Google sunt efectuate de pe terminalele mobile, asta înseamnă că viteza de încărcare și modul de afișare pe terminalele mobile ar trebui să fie prima prioritate pentru oricine deține un website.

Ce așteptări ar trebui să ai de la o firmă de web hosting?

În mare, toate firmele de hosting oferă ca principal serviciu pentru clienții lor posibilitatea de a-și înregistra conținutul de pe internet pe serverele care le dețin. Dar o firmă cu adevărat bună nu se limitează doar la atât. Astfel, ca proprietar de website poți să te aștepți de la firma care îți oferă găzduirea să primești și:

– spațiu de stocare pe disk și lățime de bandă nelimitate

Dacă ai spațiu de stocare și lățime de bandă nelimitate, înseamnă că website-ul tău este accesibil în permanență vizitatorilor săi. La început, limitările nu ridică niciun fel de probleme, dar pe măsură ce website-ul tău crește și traficul lui se intensifică, și nevoile lui se amplifică. Iar dacă nu dispune de suficiente resurse, poate emite notificări care să-i atenționeze pe vizitatori că au depășit lungimea de bandă și din cauza aceasta să piardă din trafic.

– adrese de email

În prezent, foarte multe firme de hosting oferă clienților lor și servicii de email, prin intermediul cărora își pot crea numeroase adrese de email cu numele domeniului lor, care dau o notă de profesionalism întregii afaceri.

– acces FTP

FTP – File Transfer Protocol, este un protocol de rețea standard care permite clientului să transfere fișierele către un server, cel al firmei de hosting. Dacă ai acces FTP înseamnă că îți poți încărca fișierele cu date direct pe serverul website-ului tău, de pe calculatorul de muncă sau cel personal.

– suport WordPress

La ora actuală, chiar dacă nu este perfect, WordPress este cel mai popular sistem de manageriere a conținutului și o platformă foarte puternică și intuitivă de creare a website-urilor. Indiferent de natura website-ului tău, dacă nu ai în vedere proiecte foarte ambițioase legate de el, cum ar fi dezvoltarea unei platforme, atunci poți alege cu încredere WordPress, indiferent dacă este vorba de un blog personal, sau un website comercial. Mai mult de un sfert din toate website-urile existente în lume la ora actuală sunt dezvoltate folosind platforma WordPress. Tocmai de aceea, atât de multe firme de hosting din întreaga lume includ în pachetele lor și servicii legate de WordPress.

– servere locale

Dacă ai un business în România și vrei să-ți construiești un website, atunci este de la sine înțeles faptul că cel mai bine ar fi să alegi un server local, din țară pentru ca vizitatorii tăi să nu trebuiască să aștepte deloc când vine vorba de accesarea acestui website pe terminalele lor. Indiferent de cât de rapid ar deveni schimbul de date de la nivel mondial, nu se compară viteza pe care o poți obține de la un server din străinătate, cu cea pe care o oferă un server local precum cele deținute de hostx.ro, o firmă premium de hosting, cu peste 18 ani de experiență în industria web.

În concluzie: în ce măsură afectează serviciile de hosting strategia SEO?

Când vine vorba de SEO, există foarte multe lucruri de discutat. Cei mai mulți specialiști se concentrează pe calitatea conținutului unui website când vorbesc de acest subiect. Dar există și alte elemente ca de exemplu calitatea serviciilor de hosting care trebuie luate în calcul încă de la început.

Așa cum am explicat și în rândurile de mai sus, viteza unui website este pentru motoarele de căutare un factor foarte important de evaluare a website-urilor, iar când vine vorba de viteză, oricât efort ai depune pentru optimizarea dimensiunilor imaginilor, scăderea numărului de module instalate și alte lucruri care îmbunătățesc viteza website-ului tău, secretul constă în calitatea serviciilor de hosting.

În concluzie, calitatea hostingului este extrem de importantă în ceea ce privește optimizarea și așa cum am prezentat și aici, dacă ești la început de drum și tot cauți o companie de hosting care să-ți te mulțumească la capitolul viteză, atunci asigură-te că-ți oferă și:

– tot spațiul de stocare și lungimea de bandă de care ai nevoie pentru a oferi o experiență de utilizare excelentă vizitatorilor website-ului tău;
– un număr optim de adrese de email pentru a facilita comunicarea cu clienții tăi;
– acces FTP pentru un transfer de date foarte rapid;
– suport WordPress dacă ai în plan să-ți dezvolți website-ul în WordPress;
– un server local pentru ca website-ul tău să se încarce fără lag pentru cei care îl accesează de acolo unde tu îți pui la bătaie și bunurile sau serviciile tale.

Acum că știi cât de importante sunt serviciile de hosting și ce mai poate oferi o firmă de hosting pe lângă spațiu de găzduire, tu ești mulțumit de firma pe care ți-ai ales-o?

Call Now Button